
EXECUTIVE BRANCH ETHICS COMMISSION 
ADVISORY OPINION 99-5 

February 18, 1999 
  

RE:  May four employees of the Labor Cabinet open consulting 
business? 

 
DECISION: Yes, within limitations. 

 
 This opinion is in response to your February 4, 1999, request for an advisory opinion 
from the Executive Branch Ethics Commission (the "Commission").  This matter was reviewed 
at the February 18, 1999, meeting of the Commission and the following opinion is issued. 
 
 You request an opinion from the Commission on the following questions: 
 
 (A) Is it a conflict of interest or does the Commission believe that a problem would 
exist if four (4) merit state employees with the Labor Cabinet, Department of Workers Claims, 
opened a computer consulting and installation business together?  One of the four employees 
supervises the other three employees at their jobs with the Department of Workers Claims.  The 
employees would be equal partners in the business.  
 
 (B) Is it a conflict of interest or does the Commission believe that a problem would 
exist if the computer consulting business opened by the employees conducted business with any 
state government agencies other than the Labor Cabinet?  The four employees understand a 
conflict would exist if the business was conducted with the Labor Cabinet.   
 
 The Commission reviewed your request in light of KRS 11A.020(1)(a), (c) and (d), 
which provide: 

(1) No public servant, by himself or through others, shall 
knowingly: 

 (a) Use or attempt to use his influence in any matter 
which involves a substantial conflict between his personal or 
private interest and his duties in the public interest; 
 (b) Use or attempt to use any means to influence a 
public agency in derogation of the state at large; 
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 (c) Use his official position or office to obtain financial 
gain for himself or any members of the public servant's family; or  
 (d) Use or attempt to use his official position to secure 
or create privileges, exemptions, advantages, or treatment for 
himself or others in derogation of the public interest at large. 

 
 The Commission believes that the four merit system employees of the Labor Cabinet are 
not prohibited from opening a computer consulting and installation business; however, in doing 
so the employees must take care not to involve the business in situations that would pose a 
conflict of interest for the employees.  Specifically, the one employee who supervises the other 
three employees should not use his position as their supervisor to give him an advantage or 
privilege in the business.  

 
 Additionally, the four employees should have no involvement, as part of their official 
duties for the Cabinet, with persons or businesses they seek as customers. Furthermore, the 
employees should not be involved, as part of their official duties, in regulatory matters 
concerning entities with which their consulting business competes. 

 
 Several advisory opinions are enclosed which will provide you with additional guidance 
on this matter.   
 
 Concerning your second question, KRS 11A.040(4) provides:  

 
 (4) No public servant shall knowingly himself or through any 
business in which he owns or controls an interest of more than five percent 
(5%), or by any other person for his use or benefit or on his account, 
undertake, execute, hold, bid on, negotiate, or enjoy, in whole or in part, 
any contract, agreement, lease, sale, or purchase made, entered into, 
awarded, or granted by the agency by which he is employed or which he 
supervises, subject to the provisions of KRS 45A.340. This provision shall 
not apply to: 
 (a) A contract, purchase, or good faith negotiation made pursuant 
to KRS Chapter 416 relating to eminent domain; or 
 (b) Agreements which may directly or indirectly involve public 
funds disbursed through entitlement programs; or 
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 (c) A public servant's spouse or child doing business with any 
state agency other than the agency by which the public servant is 
employed or which he supervises; or 
 (d) Purchases from a state agency that are available on the 
same terms to the general public or that are made at public auction. 

 
 Although the consulting business that you plan to open is not prohibited from doing 
business with state agencies other than the Labor Cabinet, such contracts or agreements between 
entities owned by state employees and state agencies must be in compliance with the Model 
Procurement Code, KRS 45A.340, which requires such agreements to be competitively bid if 
they involve funds of $25 or more.   
 
      Sincerely, 
 
      EXECUTIVE BRANCH ETHICS COMMISSION 
 
 
 
      ____________________________________ 
      BY CHAIR: Don A. Wimberly 
 
Enclosures 



April 10, 2008  
 
 

 
 
 
Mr. John B. Barton 
130 Clearwater Lane 
Frankfort, Kentucky  40601 
 
 Reference: 041399.1 
 
Dear Mr. Barton: 
 
  At its February 18, 1999, meeting, the Executive Branch Ethics 
Commission took up your request, dated February 4, 1999,in which you ask 
whether  four employees of the Labor Cabinet may open a consulting business. 

 
The enclosed Advisory Opinion 99-5 is issued in response to your inquiry. 

 
      Sincerely, 
 
 
 
      Jill LeMaster, Executive Director 
 
Enclosure: Advisory Opinion 99-5 
  


